
Joi 16 februarie s-a desfasurat carnavalul gradinitei noastre. toate personajele din basme au fost invitate la petrecere. Personajele atit de iubite de noi toti au dansat, au cantat si s-au veselit alaturi de cei dragi.
Scurt istoric al carnavalului.
Carnavalul este o sarbatoare care-si trage originea inca din timpul romanilor si grecilor, care obisnuiau sa sarbatoreasca, la inceput de an, renasterea vietii, primavara. Pe intreaga suprafata a Europei, in special in Spania, Portugalia sau Franta, populatia obisnuia sa organizeze festivitati, mai mult sau mai putin ad-hoc, sarbatorind prin dans si baluri mascate carnavalul de inceput de an. Aceste traditii s-au pastrat si au fost duse si in Lumea Noua, intr-o forma sau alta, inca de la descoperirea acesteia.
Portughezii au fost primii care au adus ideea de carnaval si la Rio de Janeiro, in jurul anului 1850. Petrecerile sunt puternic influentate de aerul cosmopolit al Parisului, evidentiat prin organizarea unor baluri mascate. Cu toate acestea, traditia europeana este adaptata Braziliei, devenind curand diferita de ceea ce se intampla pe vechiul continent. In timp, a importat elemente din traditiile africane si amerindiene. Ce inseamna de fapt carnavalul de la Rio de Janeiro? Inseamna, in primul rand, parade de strada, muzica si dans. Carnavalul de la Rio de Janeiro era ocazia pentru cei saraci de a se imbraca in printi sau printese, epatand. Cei bogati se imbracau in cersetori de rand, urmand practica mastilor si jucand rolul diferitelor personaje. Barbatii obisnuiau sa se imbrace in femei. In acest fel, diferentele sociale dispar, eventualele frustrari de peste an erau uitate, insa doar cateva zile pe an.
Pana sa ajunga in forma in care se poate vedea astazi, populatia saraca a trebuit sa-si manifeste dorinta de a sarbatori in acest fel, cateodata sa se rascoale impotriva autoritatilor, pentru ca miscarea lor de strada sa fie recunoscuta ca una traditionala, o expresie a culturii. Fiind o miscare pornita din sufletul comunitatilor de negri, este in primul rand o sarbatoare a acestora, in timpul careia chiar si sclavii primeau 3 zile libere. Chiar si astazi, comunitatile de negri sunt cele mai implicate grupuri, atat in pregatirile de dinainte de Carnaval, cat si in timpu acestuia.